Kroken på døra for TANGO Seaweed – eller redningsaksjon gjennom spleiselag?

Det kjennes ganske paradoksalt og uvirkelig ut: Vi har nettopp avsluttet nok en vellykket høste-sesong og lageret med høy-kvalitets butare og sukkertare er fullt, men samtidig er vi i ferd med å måtte stenge dørene for godt.

Etter 6 og et halvt år med drift i Herøy og Sande kommune med henholdsvis sjø- og landanlegg, har vi ikke lykkes med å tjene penger enda, og vi er i en akutt finansieringskrise.

Vi har alltid vært klar over at dette er et langt løp – det gjelder å utvikle en helt ny verdikjede, der hverken produksjonsteknologi i sjøen, stabiliseringsprosesser eller produktutvikling er noe som finnes fra før. I tillegg må vi bygge selve markedet for tare som mat, siden både smaks- og helsefordeler er ukjent for de fleste. De siste årene har vi sett at markedet har begynt å modne, og både restaurant-kokker og matprodusenter, som bruker vår tare som ingrediens, sier at vi har et spennende råstoff som skårer høyt både på smak, helse og ikke minst framtidsrettet matproduksjon.

Men så kom først korona og nå økonomi-krisen, slik at mange strammer inn og kundene våre nedprioriterer økologisk mat og er mindre risikovillige til å kjøpe et produkt, som er fortsatt kostbart å produsere.

Det at produksjonen foregår i åpne sjøanlegg betyr at vi ikke bare må lære oss grunnleggende ting om egnede lokaliteter, hva som utgjør en bra stiklingskultur og hvilket substrat taren trives best på, men naturlige svingninger i miljøet – eksempelvis vanntemperatur, vind- og lys-forhold, men også oppblomstringer av all mulig ‘groe’ - vil forandre resultatet fra år til år.

TANGO Seaweed har vært en av bedriftene i Norge som har jobbet mest kunnskapsbasert rundt produksjon i sjøen og som har tatt på alvor sin slogan ‘Ocean farming – naturally’. Vårt mål er å bygge en verdikjede på naturens premisser, dvs. bruke naturen som forbilde i alt vi gjør:

Naturen kjenner ingen avfall, kun ressurser – alt går i kretsløp, naturen er mangfoldig og dynamisk – alt dette holder vi på å integrere i vår forretningsmodell.

Også på markedssida har vi jobbet systematisk med forskjellige segment – både HORECA (hotell, restaurant og catering), ingredienskunder - og vi har testet egne blandingsprodukt som døråpnere.

Utenom et godt omdømme som kunnskaps-basert bedrift, er vi stolt av å ha bygget et stort nettverk av støttespillere, som har bidratt i TANGO på forskjellige måter:

Ansatte – få fast-ansatte men enda flere midlertidige, særlig i høste-sesongen, eiere – en stor og mangfoldig gruppe av både tare-entusiaster og fremtidsengasjerte, men gradvis også profesjonelle investorer, som til sammen har mye å bidra med.

Det er likevel vanskelig å begripe kompleksiteten i drifta og forstå alle hinder til at TANGO Seaweed kan løftes fra en viktig bidragsyter i bransjen til en vellykket forretning. Det tar lenger tid enn ventet.

Hjelp i siste liten?

Etter seks produksjonsår har vi kommet til et veiskille, der vi er nødt til å revidere hele produksjons-, salgs- og forretningsmodellen; samtidig som vi har et betydelig redusert operasjonelt lag. For å konsolidere og re-strukturere selskapet, trenger vi en fundert ny strategi, som skal bygges i en overgangsperiode med redusert drift. Den nye strategien skal så danne grunnlag til et nytt investerings-case og et sterkere team på nyåret.

Omfanget av finansieringen til dette formålet – en styrt omstrukturering i en periode med redusert drift - er 1.4 mill NOK. Med en tredjedel forpliktet internt mangler vi 850,000 NOK.

Etter tett dialog med ansatte og eiere har vi kommet fram til at dette er den eneste gangbare vegen og alternativ til konkurs.

Hva du kan bidra med

Hjelp oss med å gi din støtte til dette formålet og til videre drift i TANGO Seaweed etter omstrukturering. Vi har lansert en SPLEIS, som du finner her:

https://spleis.no/tangoseaweedskaloverleve

NB: Om ikke vi når målet av 850,000 NOK innen 25. juni 2023, vil pengene dine betales tilbake. Vi vil heller ikke bruke pengene til nedbetaling av gjeld.


Inntil nå har vi skapt mange verdier på forskjellig plan: Vi har med vår konsesjon og operative sjø- og land-anlegg produsert og solgt tare av topp kvalitet.

Vi har skapt både interesse og kunnskap rundt undervurderte ressurser fra havet, og rundt det som har potensial til å bli en mangfoldig næring for framtida.

Ikke minst og kanskje viktigst av alt, er vi stolte av å ha truffet en nerve hos veldig mange forskjellige mennesker – lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt, fiskere, leverandører, matentusiaster, forskere, unge, gamle, konvensjonelle, spirituelle, eventyrer og framtidsbyggere.

Jeg tror ikke at alt hittil har vært forgjeves, men mange vil nok savne oss, om vi ikke kan fortsette.

Lise Chapman, på vegne av det hele TANGO teamet.

See more about TANGO Seaweed here:

https://www.youtube.com/watch?v=aSGEKqOoAMQ&t=16s

Ta kontakt for mer informasjon med:

Lise Chapman, gründer, daglig leder, eier, styremedlem: Tel: +47 90 75 05 01, epost: annelise@tangoseaweed.no

eller:

Bjørn Viken, styreleder: Tel: +47 92 82 39 19, epost; bjorn@tangoseaweed.no

Lovise Otterlei, tidligere marked & sales ansvarlig, medeier, styremedlem: Tel: +47 97 70 19 89; epost: lovise@tangoseaweed.no

Viktor Hauge, driftsleder, medeier, styremedlem: Tel: +47 91 57 20 55, epost: viktor@tangoseaweed.no